Bulletin Samara State Agricultural AcademyBulletin Samara State Agricultural Academy1997-32252782-4225Samara State Agrarian University100728Research ArticleUSE OF SAREPTA-5 MUSTARD PROTEIN FOR MILK PRODUCTIONItskovichAlexander Yu.itscovic@mail.ruVarakinAlexander T.varakinat58@mail.ruRyadnovAlexey A.radnov@mail.ru1512202164768114022022Copyright © 2021, Itskovich A.Y., Varakin A.T., Ryadnov A.A.2021The purpose of the research is evaluation the productivity of dairy cows when the Sarepta-5 mustard protein is included in a diet. Analysis of the chemical composition of the protein Sarepta-5 showed that for nutritional value it is close to sunflower cake. The scientific and economic experiment was carried out on animals of the Holstein breed. 3 groups of cows with 10 heads each were formed. In the main period of the experiment, cows of the control group I received a basic diet with an insufficient content of digestible protein. Main diet of the II control group was balanced by the introduction of sunflower cake, the III experimental group - by the introduction of Sarepta-5 mustard protein. Compared with animals of group I, the average daily milk yield of cows of groups II and III is higher, respectively, by 1.37 kg (11.27%) and 1.39 kg (11.43%). Recalculation of the results of the average daily milk yield of cows for basic fat content of milk (3.4%) showed that the studied indicator is higher in milk of cows of group II by 1.56 kg (11.54%) and cows of group III - by 1.62 kg (11.98%) than of animals of group I. In the milk of cows of groups II and III, the protein content was higher, respectively, by 0.04 and 0.05%; SOMO - by 0.04 and 0.11% than of animals of group I (no significant difference was not found). The accumulation of allylisothiocyanates in milk of cows of group III was defined as «traces». Data of the production implementation confirmed the results of scientific and economic experience. It has been established that for production of milk when feeding lactating cows, along with sunflower cake mustard protein Sarepta-5 should be included to the diet, to expand feeding range for dairy cattle breeding.cowsmustard protein Sarepta-5productivityкоровыгорчичный белок Сарепта-5продуктивность[Батанов С. Д., Березкина Г. Ю., Килин В. В. Влияние минеральной добавки «Стимул» на биохимические показатели крови // Ученые записки Казанской государственной академии ветеринарной медицины имени Н. Э. Баумана. 2014. Т. 220. С. 38-42.][Варакин А. Т., Саломатин В. В., Муртазаева Р. Н., Харламова Е. А. Влияние силоса, приготовленного с консервантом, на продуктивность лактирующих коров // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. 2014. № 2 (34). С. 89-93.][Варакин А. Т., Саломатин В. В., Харламова Е. А., Варламова Т. А. Эффективность производства молока с использованием льняного и рапсового жмыхов // Известия Самарской государственной сельскохозяйственной академии. 2018. Вып. 3. С. 30-34.][Зотеев В. С., Симонов Г. А., Зотеев С. В., Антимонов А. К., Кириченко А. В. Зерновое сорго в рационах коз зааненской породы // Овцы, козы, шерстяное дело. 2020. № 3. С. 51-53.][Карамаева А. С., Карамаев С. В., Соболева Н. В. Влияние сенажа с биологическими консервантами на качество молока и сыра // Известия Самарской государственной сельскохозяйственной академии. 2019. Вып. 1. С. 84-89.][Полозюк О. Н., Полотовский К. А. Активизация роста поросят в постнатальный период при использовании «Глималаск Лакт» и «Агроцид супер олиго» // Аграрный научный журнал. 2018. № 4. С. 28-31.][Русакова Г. Г., Русакова М. М., Дергилев Я. В., Киселева Т. В., Котенко В. Б., Парахневич Е. Д., Парахневич Д. В. Извлечение синигрина из продуктов переработки семян горчицы // Комбикорма. 2012. № 6. C. 75-76.][Степурина М. А., Струк В. Н., Варакин А. Т., Хакимов И. Н., Воронцова Е. С. Кормовые добавки для повышения питательной ценности рационов и продуктивности лактирующих коров // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. 2019. № 4 (56). С. 170-179.]