Bulletin Samara State Agricultural AcademyBulletin Samara State Agricultural Academy1997-32252782-4225Samara State Agrarian University22892Research ArticleMULTIFUNCTIONAL COMPOSITE WITH HIGH CONTENT OF DIETARY FIBERVoroninaP Kpostgraduate student of the department «Food productions»worolina89@mail.ruKurochkinA Adr. of techn. sciences, prof. of the department «Food productions»anatolii_kuro@mail.ruShaburovaG Vcand. of techn. sciences, associate professor of the department «Food productions»Shaburovs@mail.ruFSBEI HPE Penza STU151220154657111032020Copyright © 2015, Voronina P.K., Kurochkin A.A., Shaburova G.V.2015The purpose of research - is to substantiate the main technological parameters and to assess their impact for the process of multifunctional composite of wheat and pumpkin seeds mixture producing. Experimental studies were carried out using a single-screw extruder press, additionally equipped with equipment that allows to realize the thermal vacuum effect for e machine exiting extrudate. The object of the study was milled wheat and unrefined pumpkin seeds are coextruded for 15-20 s at a temperature of 100-105° C, followed by exposure to exiting the extruder die matrix raw material reduced pressure of 0.05 MPa. Rotational speed of the extruder screw press was 7.5 s -1, the diameter of the extruder matrix - 4 mm. As the factors studied were selected percentage of pumpkin seeds and the moisture content of the extruded mixture of its constituent ingredients. During the test the quality of the multifunctional composite index was adopted by extrudates expansion (coefficient of explosion). The experiment was performed in triplicate. As a result of statistical processing of the experimental data the mathematical model of the second order, adequately describes the dependence of the index extension extrudates of factors were studied. Analysis of the model suggests that the decrease in the proportion of pumpkin seeds in mixture of 20-25% expansion of the extrudate index increased to 3.4-3.6. Thus, the quality criterion derived multifunctional composite depends significantly by RHR-carrying humidity extruded wheat grains and pumpkin seeds, and the humidity of the extruded mixture as a whole. For a composite from the mixture of polyfunctional wheat and pumpkin seeds with an acceptable coefficient of explosion (3.0-3.2) as a filler can use wheat with 14-15% moisture in an amount of 75-80% of the extrudable mass. When this moisture processed pumpkin seed, is within 32-35% in order to ensure that the water content of the extrudable mixture in an amount of 18-20%.extrudatewheatseedsfoodfiberfunctional propertiesэкструдатпшеницасеменапищевыеволокнафункциональныесвойства[Курочкин, А. А. Экструдаты из растительного сырья с повышенным содержанием липидов / А. А. Курочкин, Г. В. Шабурова, Д. И. Фролов, П. К. Воронина // Известия Самарской ГСХА. - 2014. - №4. - С. 70-74.][Курочкин, А. А. Получение экструдатов крахмалсодержащего зернового сырья с заданной пористостью // А. А. Курочкин, Г. В. Шабурова, Д. И. Фролов // ХХI век: итоги прошлого и проблемы настоящего плюс. - 2014. - №06 (22). - С. 109-104.][Курочкин, А. А. Системный подход к разработке экструдера для термовакуумной обработки экструдата // Инновационная техника и технология. - 2014. - №4 (01). - С. 17-21.][Курочкин, А. А. Функциональный композит на основе экструдированной смеси пшеницы и семян тыквы / А. А. Курочкин, Г. В. Шабурова, Д. И. Фролов, П. К. Воронина // Инновационная техника и технология. - 2014. - №4 (01). - С. 36-40.][Курочкин, А. А. Теоретическое обоснование термовакуумного эффекта в рабочем процессе модернизированного экструдера / А. А. Курочкин, Г. В. Шабурова, Д. И. Фролов, П. К. Воронина // Известия Самарской ГСХА. - 2015. - №3. - С. 14-20.][Пат. 2162646 Российская Федерация, МПК7 A23L1/30, A61K35/78. Биологически активная пищевая добавка / Дорофейчук В. Г., Плетнева Н. Б., Груздева А. Е. - № 98113868/13 ; заявл. 14.07.1998 ; опубл. 10.02.2001, Бюл. № 6. - 3 с.][Пат. 2561934 Российская Федерация, МПК А23Р 1/12, В29С 47/38. Экструдер с вакуумной камерой / Шабурова Г. В., Воронина П. К., Шабнов Р. В. [и др.]. - №2014125348/13 ; заявл. 23.06.2014 ; опубл. 10.06.2015, Бюл. № 25. - 7 с.][Шешницан, И. Н. Жирнокислотный состав масла семян тыквы тыквенных семян в производстве продуктов функционального назначения / И. Н. Шешницан, Г. В. Шабурова // Известия Самарской ГСХА. - 2012. - №4. - С. 103-106.][Шешницан, И. Н. Применение экструдата тыквенных семян в производстве продуктов функционального назначения / И. Н. Шешницан, Г. В. Шабурова // ХХI век: итоги прошлого и проблемы настоящего плюс. - 2014. - №06 (22). - С. 96-100.][Steel, C. J. Thermoplastic Extrusion in Food Processing / C. J. Steel, M.G. Vernaza Leoro, M. Schmiele [et. al] // Thermoplastic Elastomers. - Tech, 2012. - P. 265-290.]