Bulletin Samara State Agricultural AcademyBulletin Samara State Agricultural Academy1997-32252782-4225Samara State Agrarian University22981Research ArticleMEAT EFFICIENCY OF BULL-CALVES AT THE INTENSIVE REARING USING GROWTH PROMOTERS NUKLEOPEPTIDIbatovaG Gpost-graduate student of the department «Meat and milk technology»guzel_ibat@inbox.ruVagapovF Fcand. of agricultural sciences of the agricultural productionguzel_ibat@inbox.ruFSBEI HVE Bashkir SAUkoorporotiv «Hero» Chekmagushevsky District of the Republic of Bashkortostan15032015111912111032020Copyright © 2015, Ibatova G.G., Vagapov F.F.2015Currently, in order to obtain sufficient food of high quality attach great importance to the use of biologically active substances. With their participation being implemented enormous biological potential of a living organism that is embedded in its genotype, the regulation of growth and development, homeostasis and animal productivity, thus increasing the energy and strength of growth, resistance to the adverse effects of stress, biological damage to various pathogens. Therefore presented work addresses the problem of increasing the production of high-quality and environmentally friendly beef through the use of new bio-stimulator Nukleopeptid. Scientific and economic experiment was carried out in the SEC-farm «Hero» Chekmagushevsky District of the Republic of Bashkortostan. To carry out scientific and economic experience were formed 4 groups of calves black-motley breed aged 6 months to 10 goals each. Groups were formed on the basis of groups of peers. Group II animals were administered the experimental drug Nukleopeptid subcutaneously at a dose of 20 ml, III Experimental group - 25 ml and experimental group IV - 30 ml. Gobies Group I is the control and the drug is not administered them. It was found that the gobies experimental groups were superior to the control group peers on live weight at the age of 9-mesyachnom on 19-35.5 kg (P<0.05), 18-mesyachnom age at 5.9-27.9 kg (P<0.001). Controlling slaughter showed that gobies experimental groups paired by weight of carcasses surpasses analogues in the control group by 3.2; 21.7 and 6.2 kg (P<0.05) and at slaughter yield of 0.9, 2.1 and 1.7% respectively. It is proved that the introduction of a new drug Nukleopeptid promotes meat productivity, improves quality of slaughter steers.weightnukleopeptidyoungmeatproductivityмассануклеопептидмолоднякмяснаяпродуктивность[Герасимова, Л. В. Продуктивность норок при комплексном использовании биологически активных веществ: Споровит, Микровитам и Нуклеопептид / Л. В. Герасимова, Т. Н. Кузнецова, Е. Н. Денисов, Л. Ф. Гималова // Вестник Башкирского ГАУ. - 2011. - №1. - С. 18-23.][Губайдуллин, Н. М. Гематологические показатели лактирующих кобыл при скармливании пробиотической кормовой добавки «Биогуметель» / Н. М. Губайдуллин, Х. Х. Тагиров, А. Т. Тимербулатова // Вестник Башкирского ГАУ. - 2014. - №3(31). - С. 44-47.][Косилов, В. И. Эффективность использования симментальского и лимузинского скота для производства говядины при чистопородном разведении и скрещивании : монография / В. И. Косилов, А. И. Кувшинов, Э. Ф. Муфазалов [и др.]. - Оренбург : Издательский центр ОГАУ, 2005. - 246 с.][Миронова, И. В. Интерьерные показатели бычков черно-пестрой породы и ее двух-, трехпородных помесей // Известия Самарской ГСХА. - 2014. - №1. - С. 93-97.][Сахаутдинов, И. С. Показатели систем иммунитета телят, полученных от рид- и рид+ коров матерей / И. С. Сахаутдинов, Л. И. Мотавина // Вестник мясного скотоводства. - 2014. - №85. - С. 38-44.][Тагиров, Х. Х. Продуктивные качества молодняка черно-пестрой породы и ее помесей с лимузинами / Х. Х. Тагиров, Р. С. Исхаков, Н. М. Губайдуллин // Известия Самарской ГСХА. - 2014. - №1. - С. 97-101.][Шарипова, А. Ф. Влияние «Ветоспорин-Актива» на продуктивные качества бройлеров // Europen applied sciences: modern approaches in scientific researches Papers 1st International scientific conference : сборник статей. - 2012. - C. 397-399.][Якупова, Д. Р. Влияние генотипа на рост и развитие молодняка крупного рогатого скота // Вестник мясного скотоводства. - 2009. - №62. - С. 213-218.]