Bulletin Samara State Agricultural AcademyBulletin Samara State Agricultural Academy1997-32252782-4225Samara State Agrarian University23105Research ArticleThe Effect of Cavitation Processing Sunflower Fuzz with the Addition of Zeolite to the Diet of Broiler ChickensBykovA V-MuslyumovaD M-FSBEI HVE OrenburgSUSRI of RAAS RSRIIDC15032013110811111032020Copyright © 2013, Bykov A.V., Muslyumova D.M.2013Waste oil industry are characterized by a high content of protein and fat, which makes them indispensable in balancing rations. The study conducted shows how to obtain feed product based on waste vegetable oil extraction industry, enriched zeolite powder. The method is based on joint ultrasound treatment of fatty foods (sunflower Pusan), and mineral-zeolite. The efficiency of the product in poultry feeding has been performed.Fuzz-sludgeprocessingcavitationcompositionbioavailabilityfattyacidsфуз-отстойжирокислотныйсоставбиологическаядоступностьжирныекислоты[Алексеев, В. А. Импульсная кавитация в вязких жидкостях / В. А. Алексеев, Л. В. Чичева-Филатова, В. Ф. Юдаев // Строительные материалы, оборудование, технологии XXI века. – 2005. – №4. – С. 82.][Быков, А.В. К пониманию действия кавитационной обработки на свойства отходов производств / А. В. Быков, С. А. Мирошников, Л. В. Межуева // Вестник Оренбургского государственного университета. – 2009. – №12 (106). – С. 77-80.][Казуб, В.Т. Роль кавитации и пульсирующей парогазовой полости в процессах электроразрядного измельчения растительного сырья / В. Т. Казуб, Ю. Н. Кудимов, С. П. Рудобашта, А. Г. Борисов // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2004. – №9. – С. 21-23.][Лебедев, С.В. Элементный статус организма цыплят-бройлеров на фоне различной нутриентной обеспеченности / С. В. Лебедев, Ш. Г. Рахматуллин, Е. А. Сизова, О. В. Кван // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. – 2008. – №4 (20). – С. 103-105.][Мирошников, С.А. Элементный статус организма цыплят-бройлеров на фоне различной концентрации обменной энергии в рационе / С. А. Мирошников, С. В. Лебедев, Е. А. Сизова, Ш. Г. Рахматуллин // Проблемы биологии продуктивных животных. – 2009. – №3. – С. 63-68.][Нартикоева, А. О. Использование вторичных ресурсов переработки высокомасличных сортов подсолнечника / А. О. Нартикоева, Е. А. Бутина, Е. О. Герасименко, П. В. Буханов // Пищевая технология. – 2006. – №2-3. – С. 20-21.][Сизова, Е. А. Биохимические и морфологические показатели крови цыплят-бройлеров при различном уровне обменной энергии и минеральном составе рациона / Е. А. Сизова, Ш. Г. Рахматуллин, Н. Ю. Чурсина [и др.] // Вестник Оренбургского государственного университета. – 2009. – №6. – С. 340-343.][Хмелев, В. Н.Применение ультразвука высокой интенсивности в промышленности / В. Н. Хмелев, А. Н. Сливин, Р. В. Барсуков // Известия Алтайского ГТУ им. И. И. Ползунова. – 2010. – 203 c.]