Bulletin Samara State Agricultural AcademyBulletin Samara State Agricultural Academy1997-32252782-4225Samara State Agrarian University23341Research ArticleCONSUMER PROPERTIES AND BEEF QUALITY INDEXESBuymishevaD Shcandidate agricultural sciences, senior teacher of «Processing technology and the expertise of animal products»damilja@rambler.ruBuymishevR Khcandidate technical sciences, professor of the department «Technology reprocessing and examination of animal products»baimishev@mail.ruHasanovR Rcandidate vet. sciencerus_gasanov@mail.ruFSBEI HVE «Samara State Agricultural Academy»SBISO «Kinelskaya municipal station of animals deseases control»151220134737611032020Copyright © 2013, Buymisheva D.S., Buymishev R.K., Hasanov R.R.2013The research purpose – to ground influence of invasion on the change of consumer properties, indexes of quality and food value of beef. Study on the identification of fatness, categories of freshness, identify inter-chiy find sarcocyst and enzyme peroxidase in meat were conducted in the conditions of laboratory of veterinary-sanitary expertise of the society with limited liability STRK «Kinelsky market» Federal state budgetary institutions of Samara region «Kinel’skaja city station on animal illnesses control» and the laboratory of faculty of technology, definition of mass fraction of protein in beef, carried out by the Cieldal method in the test laboratory of the Federal state institution «Samara referential centre of Federal service for veterinary and phytosanitary supervision, the division of amino acid composition of the scientific andresearch laboratory of animal husbandry of the Samara state agricultural Academy. Quality characteristics of meat and meat products is largely determined by the clinical and physiological state of animals, from which it is received, age, conditions of keeping and feeding, transportation and pre-exposure. The problem of providing the population with food directly linked to the development of livestock breeding, productivity of which 70% is determined by factors of habitat, including its level of Biosafety. The existing governmental obstacle in the development of cattle breeding, apart from infectious and of noncontagious diseases, are invasive disease.Beefqualitysafetyconsumercharacteristicsговядинакачествобезопасностьпотребительскиесвойства[1. Демин, И. Прослеживание и безопасность пищевых продуктов / И. Демин, Г. Шальк // Мясная индустрия. – 2013. – №1. – С. 33-35.][2. Кармалиев, Р.С. Влияние категории хозяйств на инвазированность крупного рогатого скота гельминтами // Ветеринария. – 2011. – №11. – С. 35-36.][3. Кудрявцев, В. В. Развитие сырьевой базы предприятий мясной промышленности / В. В. Кудрявцев, М. Д. Магамедов // Мясная индустрия. – 2012. – №5. – С. 4-7.][4. Мишенина, Е. А. Дифференцированный подход к определению качества сырьевой составляющей мясных продуктов / Е. А. Мишенина, В. Б. Дардик // Мясная индустрия. – 2012. – №4. – С. 8-10.][5. Небурчилов, Н. Ф. Современное состояние и тенденции производства мяса в мире / Н. Ф. Небурчилов, И. П. Волынская // Мясная индустрия. – 2012. – №12. – С. 5-9.][6. Семенова, А. А. Не кошмарьте потребителей – говорите правду / А. А. Семенова, Б. Е. Гутник // Мясная индустрия. – 2013. – №5. – С. 4-7.][7. Серегин, И. Г. Определение свежести и безопасности мясного сырья / И. Г. Серегин, А. В. Резвых // Мясная индустрия. – 2013. – №2. – С. 12-15.][8. Хайруллин, М. Ф О потребительских предпочтениях при выборе мясных продуктов / М. Ф. Хайруллин, М. Б. Ребезов, Н. Л. Намов [и др.] // Мясная индустрия. – 2011. – №12. – C. 15-17.]