Bulletin Samara State Agricultural AcademyBulletin Samara State Agricultural Academy1997-32252782-4225Samara State Agrarian University50920Research ArticleCONTENT OF IMMUNOGLOBULINS IN COLOSTRUM OF COWS OF DIFFERENT BREEDS DEPENDING ON TIME AFTER CALVINGBakayevaL. N.Candidate of Agricultural Sciences, Associate Professor of the department «Technology of Production and Processing of Animal Products»bakaeva.lora@mail.ruKaramayevS. V.Doctor of Agricultural Sciences, Professor, Head of the department «Zootechnics»KaramaevSV@mail.ruKaramayevaA. S.Candidate of Biological Sciences, Associate Professor of the department «Zootechnics»annakaramaeva@rambler.ruFSBEI HE Orenburg State Agricultural UniversityFSBEI HE Samara SAU1512201944343923112020Copyright © 2019, Bakayeva L.N., Karamayev S.V., Karamayeva A.S.2019The aim of the research is to improve the quality of young replacements raising of dairy productivity by improving the immune status of colostrum milk and timely feeding of newborn calves. The main objective of the research is to study the dynamics of the immunoglobulins content of different classes in the colostrum of cows depending on the time after calving. Immunoglobulins incorporates three main classes-G, A, M. The Bestuzhev, Blackand White, Holstein and Ayr breeds of climatic zone of the Middle Volga and southern Urals were studied. IgG content in immunoglobulins of Bestuzhev colostrum breed amounted to - 86.1%, Black and White - 84.2%, Holstein - 84.0%, Ayr - 85.5%, IgA, respectively 8.9; 10.7; 10.9; 9.4%, Ig M-class - 5.0; 5.1; 5.2; 5.1%. It was found that Bestuzhev breed regardless of immunoglobulins class and time after calving, showed its highest content in colostrum, and Holstein breed the lowest share. The difference in the content of immunoglobulins in colostrum of cows with first milk yield between Bestuzhev and other breeds were as follows: IgG - 8.2-87.0%, IgA - 10.6-49.0%, IgM - 16.0-77.7%. Since the flow of immunoglobulins into the cells of the secretory epithelium of the udder alveola after calving stops, with each subsequent milking, their content in colostrum decreases. At night, when cows are not milked, there is also a decrease in the content of immunoglobulin of all studied classes. Just 24 hours after calving the IgG content in the Bestuzhev breed colostrum decreased by 44.3%, Black and White - 49.8%, Holstein - 40.5%, Ayr - by 47.2%, the content of IgA, respectively in regard to breeds - 28.4; 23.2; 16.7; 28.6%, IgM, 3; 2.9; 2.9; 3 times. Thus, the immune status of colostrum during the first days after calving significantly reduces, and loses its properties.breedcowtimecalvingcolostrumimmunoglobulinsclassesпородакоровавремяотелмолозивоиммуноглобулиныклассы[Горелик, А. С. Качество молозива и молока при применении препарата «Альбит-Био» / А. С. Горелик, О. В. Горелик // Кормление сельскохозяйственных животных и кормопроизводство. - 2016. - №12. - С. 12-16.][Донник, И. М. Качество молозива и сохранность телят в условиях использования природных энтеросорбентов / И. М. Донник, О. П. Неверова, О. В. Горелик // Аграрный вестник Урала. - 2016. - №7(149). - С. 43-52.][Еременко О. Н. Содержание и кормление телят : рекомендации. - Краснодар : КубГАУ, 2012. - 96 с.][Ефанова, Л. И. Иммунный статус телят и качество молозива при факторных инфекциях / Л. И. Ефанова, О. А. Манисурина, В. И. Моргунова // Ветеринария. - 2012. - №10. - С. 28-31.][Карамаев, С. В. Адаптационные особенности молочных пород скота : монография / С. В. Карамаев, Г. М.Топурия, Л. Н. Бакаева [и др.]. - Самара : РИЦ СГСХА, 2013. - 195 с.][Карамаев, С. В. Качество молозива молочных пород крупного рогатого скота / С. В. Карамаев, Л. Н. Бакаева, З. Х. Валитов [и др.] // Научно-исследовательский журнал фармацевтической, биологической и химической промышленности. - 2018. - №9 (5). - P.1429-1439.][Ляшенко, В. В. Характеристика импортного скота разной селекции в условиях лесостепного Поволжья / В. В. Ляшенко, Ю. А. Светова, И. В. Каешова, Т. А. Гусева // Нива Поволжья. - 2016. - №4. - С. 43-49.][Молозиво. Иммуноглобулины молозива. Качество и нормы скармливания молозива новорождённым телятам : рекомендации. - Гродно : Гродненский ГАУ, 2010. - 99 с.][Трофимов, А. Ф. Иммунокомпетентные свойства и состав молозива коров в зависимости от способа их содержания в сухостойный период / А. Ф. Трофимов, А. А. Музыка, Л. Н. Шейграцова [и др.] // Современные технологии сельскохозяйственного производства : материалы ХХ Международной научно-практической конференции. - Гродно : Гродненский ГАУ. - 2017. - С. 246-249.]