Bulletin Samara State Agricultural AcademyBulletin Samara State Agricultural Academy1997-32252782-4225Samara State Agrarian University50943Research ArticleINFLUENCE OF COW FATNESS PRIOR CALVING ON THE QUALITY OF THE FIRST LACTATION YIELD COLOSTRUMBakayevaL. N.Candidate of Agricultural Sciences, Associate Professor of the Department «Technology of Production and Processing of Livestock Products»bakaeva.lora@mail.ruKaramayevaA. S.Candidate of Biological Sciences, Associate Professor of the Department «Zootechnia»annakaramaeva@rambler.ruKaramayevS. V.Doctor of Agricultural Sciences, Professor, Head of the Department «Zootechnia»KaramaevSV@mail.ruFSBEI HE «Orenburg State Agrarian University»FSBEI HE «Samara State Agrarian University»1508202053505623112020Copyright © 2020, Bakayeva L.N., Karamayeva A.S., Karamayev S.V.2020The aim of the research is improving the quality of dairy breed colostrum by regulating their fatness before the calving. Research was carried out in 2018-2019 in the conditions of dairy breed complexes of SEC «Yuzhny», LLC «Zvezda», LLC «Radna» of the Samara region on cows of: Bestuzhevskaya; Black-and-White of domestic selection; Holstein, imported from Germany; Ayrshire from Finland. The chemical composition, physiological properties and content of immunoglobulins were studied in colostrum of the first lactation yield, 30-60 minutes after the calving. It has been found that if the fatness decreases below 3.6-4.0 points, the fat in the colostrum of Bestuzhevskaya breed decreases by 0.5-1.2%, Back-and-White - by 0.5-0.9%, Holstein - by 0.7-1.6%, Ayrshire - by 0.5-1.4%, the protein, respectively by 1.9-5.5; 0.7-1.5; 0.5-1.3; 1.1-4.3%. If the fatness increases above 4.0 points, fat and protein in the colostrum also decreases. Colostrum of all milk breeds studied, showed that its acidity meets the phiziological requirements, with the exception of Holstein breed with fatness below 3.0 points (44.5ºT). When the fatness decreased below the optimum, the content of immunoglobulins in the colostrum lowed too, respectively, in breeds by 8.1-24.5; 5.3-12.9; 6.1-16.6; 6.7-22.7%, with an increase of 4.2; 1.9; 7.4; 4.9%. Thus, the reduction or increase of breed fatness, compared to the optimal level (3.6-4.0 points), leads to a decrease of main components in colostrum including density, acidity, and the most important point a decrease in the content of immunoglobulins, which perform a protective function newborn calves.cowfatnesscalvingcolostrummilk yieldimmunoglobulinsкороваупитанностьотёлмолозивоудойиммуноглобулины[Бакаева, Л. Н. Упитанность коров - важнейший технологический признак / Л. Н. Бакаева, Е. А. Китаев, Е. А. Григорьева // Актуальные проблемы аграрной науки и пути их решения : сб. науч. трудов. - Кинель : РИЦ Самарской ГСХА, 2016. - С. 265-270.][Гамко, Л. Н. Эффективность авансированного кормления коров и нетелей / Л. Н. Гамко, И. В. Малявко // Кормление сельскохозяйственных животных и кормопроизводство. - 2012. - №9. - С. 32-33.][Карликов, Д. В. Влияние упитанности коров на молочную продуктивность и качество молока / Д. В. Карликов, Г. Г. Карликова, Н. Д. Дроздов // Зоотехния. - 2011. - №2. - С. 18-19.][Patel, S. Ensuring optimal colostrum transfer to newborn dairy calves / S. Patel, J. Gibbons, D. Wathes // Cattle Practice. - 2014. - Vol. 22(1). - P. 95-104.][Батанов, С. Д. Молочная продуктивность коров черно-пестрой породы разного происхождения / С. Д. Батанов, Г. Ю. Березкина, Е. И. Шкарупа // Нива Поволжья. - 2011. - №4. - С. 75-79.][Карамаева, А. С. Влияние упитанности на продуктивное долголетие коров / А. С. Карамаева, С. В. Карамаев, Л. Н. Бакаева // Актуальные проблемы аграрной науки и пути их решения : сб. науч. трудов. - Кинель : РИЦ Самарской ГСХА, 2016. - С. 252-256.][Ляшенко, В. В. Продуктивные и воспроизводительные качества коров-первотелок голштинской породы разной селекции / В. В. Ляшенко, И. В. Каешова, А. В. Губина // Нива Поволжья. - 2015. - №4(33). - С. 78-84.][Ляшенко, В. В. Характеристика импортного скота разной селекции в условиях Лесостепного Поволжья / В. В. Ляшенко, Ю. А. Светова, И. В. Каешова // Нива Поволжья. - 2016. - №4. - С. 43-49.]