PROTEIN AND ITS FRACTIONAL COMPOSITION IN GRAIN OF SPRING WHEATDEPENDING ON TILLAGE SYSTEMS AND WEED INFESTATION OF CROPS


Cite item

Full Text

Abstract

The purpose of research is improvement of biochemical parameters of spring wheat grain quality. The studies were conducted in 2007-2010 in the conditions of forest-steppe of the Middle Volga Region. The object of the study was the released varieties of Kinelskaya 59 spring soft wheat grain. The soil of experimental plot is typical chernozem medium loamy, medium. Spring wheat was placed in crop rotation and green manure with clean steam. In crop rotations the following fertilizer were used: no fertilizer application (control) and application N22P22K22 before sowing (azofoska of 1.4 t/ha). Spring wheat crops in 2007 were treated in tillering stage with herbicide Difezan (0.2 l/ha); in 2008 – in the phase of tillering herbicide Logran (10 g/ha). In crop rotations in three different systems of primary tillage were studied. Found that in crop rotation with bare fallow total protein content was little more than link with green manure and steam amounted to an average of 12.7 percent. This was contributed to the increase in the protein fractions of wheat globulins by more than 5% of glutelins more than 9 percent. Thus, when plowing by 20-22 cm increased the accumulation fraction of that prolamins, and fertilizing (N22P22K22) contributed more knock-tunately fractions albumins an average of more than 6% and globulins by 16%, which led to an increase in total protein more than 5% compared to zero tillage. Depending on the subtype of clogging of crops in crop rotation and green manure with clean steam fractional composition of grain increased in the variant without weeds. The fraction of albumin was higher on average by 13%, globulins 11%, glutelins 21%, and the fraction of Pro-laminam has changed slightly. Young and perennial subtypes clogging of the wheat crops reduced the protein content on average by 7-9% in comparison with the variant without weeds.

About the authors

Natalya Pavlovna Bakaeva

Samara State Agricultural Academy

Email: bakaevanp@mail.ru

Olga Leonidovna Saltykova

Samara State Agricultural Academy

Email: saltykova_o_l@mail.ru

References

  1. Алметов, Н. С. Влияние доз азотных удобрений на урожайность и качество зерна яровой пшеницы / Н. С. Алметов, А. С. Козырев // Актуальные вопросы совершенствования технологии производства и перера-ботки продукции сельского хозяйства Мосоловские чтения : мат. региональной науч.-практ. конф. – Йошкар-Ола, 2009. – С. 7-8.
  2. Бакаева, Н. П. Влияние применения удобрений при выращивании пшеницы на получение белка и крах-мала / Н. П. Бакаева, О. Л. Салтыкова, Н. Ю. Коржавина // Химия в сельском хозяйстве : мат. Всероссийской науч.-практ. конф. – Уфа, 2014. – С. 203-207.
  3. Бакаева, Н. П. Распределение биохимических показателей и засоренности по элементам агроландшафта в лесостепи Заволжья / Н. П. Бакаева, С. В. Александрова // Известия Самарской ГСХА. – 2011. – № 4. – С. 51-54.
  4. Гусейнов, С. И. Белки зерна различных сортов пшеницы и их значение в селекции на качество // Актуальные проблемы гуманитарных и естественных наук. – 2015. – № 11-2. – С. 57-61.
  5. Денежкин, Д. Ю. Фракционный состав белков озимой и яровой пшеницы / Д. Ю. Денежкин, Е. Г. Прудникова // Инновационная деятельность в модернизации АПК : мат. Международной науч.-практ. конф. – Курск, 2017. – С. 26-29.
  6. Салтыкова, О. Л. Влияние плодородия почвы на урожайность, накопление белка и крахмала в зерне яровой и озимой пшеницы / О. Л. Салтыкова, Н. П. Бакаева // Вклад молодых ученых в аграрную науку : мат. Международной науч.-практ. конф. – Кинель, 2016. – С. 81-83.
  7. Салтыкова, О. Л. Урожайность и биохимические показатели качества зерна яровой пшеницы в зависимости от системы обработки почвы в лесостепи Заволжья // Научные исследования и разработки к внедрению в АПК : мат. Международной науч.-практ. конф. – Иркутск, 2013. – С. 125-129.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2017 Bakaeva N.P., Saltykova O.L.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies