DYNAMICS OF PROTEIN METABOLISM AND ACTIVITY OF AMINOTRANSFERASES OF DOGS BY ADDING DIHYDROQUERCETIN

Abstract


The purpose of research is to improve business and operational capacity of the body through the use of dogs dihydroquercetin. The article presents the results of experiment by the effect of dihydroquercetin dynamics of biochemical indices of the dogs blood. Dihydroquercetin – it is an active antioxidant, natural scavenger of oxygen free radicals, hepatoprotector, having anti-inflammatory action due to limitations of the formalin edema and histamine, and inhibits the formation of serous fluid, painkillers, immunocorrelation properties. Due to the high complexing properties it displays the body of heavy metals, including radionuclides, helps to restore the blood vessels tone, normalizing the lipid levels and slows the progression of atherosclerotic plaques. Investigations were carried out in zonal center of the dog expert service GU MVD of Russia in Samara region with clinically healthy dogs, German shepherd breed, age 2-4 years with an average body weight of 30 kg in the background conditions and feeding, adopted by the enterprise. The dogs of the experimental group received dose dihydroquercetin 0.001 g/kg for body weight once a day during meals. When added to the basic diet, dihydroquercetined dogs of the experimental group shown the increase in indicators such as: total protein – by 11.5% (p<0.01), albumin – to 12.8% (p<0.01), AST 13.6% (p <0.001), ALT – by 11% (p<0.05), alkaline phosphatase in the – 12% (p<0.01) relative to the control group. Based on the results, obtained during the experiment, we can conclude that the use of dietary supplements in the diet of dogs, dihydroquercetin allows biocorrection level of protein and enzymatic metabolism in the body, which improves service and working dogs potential.

About the authors

Sergey Aleksandrovich Polishchuk

Samara State Agricultural Academy

Email: Loudiz@mail.ru
The Russian Federation, Samara
аспирант ; аспирант; кафедра «Эпизоотология, патология и фармакология»

Galina Vasil'evna Molyanova

Samara State Agricultural Academy

Email: Molyanova@yandex.ru
The Russian Federation, Samara
профессор; доктор биологических наук; профессор; кафедра «Эпизоотология, патология и фармакология»

References

  1. Бабкин, В. А. Биомасса лиственницы: от химического состава до инновационных продуктов / В. А. Бабкин, А. А. Остроухова, Н. Н. Трофимова / отв. ред. А. А. Семенов. – Новосибирск : Изд-во СО РАН, 2011. – 236 с.
  2. Васильев, Ю. Г. Ветеринарная клиническая гематология / Ю. Г. Васильев, Е. Ю. Трошин, А. И. Любимов. – СПб. : Лань, 2015. – 656 с.
  3. Колесников, А. В. Влияние кормовых добавок Дигидрокверцетина и Воднита на гуморальные факторы защиты орга-низма телят // Известия ФГБОУ ВПО Самарская ГСХА. – 2014. – №1. – С. 25-29.
  4. Зарубаев, В. В. Противовирусные препараты на основе биологически активных веществ из древесины лиственницы /В. В. Зарубаев, Л. А. Остроухова, Е. Н. Медведева [и др.] // Экспериментальные исследования в медицине и биологии. – 2010. – №1 (71). – С. 76-80.
  5. Павлова, О. Н.Природа оксидативного стресса и способы его коррекции / О. Н. Павлова, С. А. Симакова // Медико-физиологические проблемы экологии человека : мат. IV Всероссийской конф. – Ульяновск : УлГУ, 2011. – С. 244-246.
  6. Фомичев, Ю. П. Коррекция кетогенеза у молочных коров с помощью L-карнитина / Ю. П. Фомичев, Л. А. Никанова, З. А. Нетеча [и др.]// Международная науч.-практ. конф. – Дубровицы, 2008. – С. 216-220.
  7. Никанова, Л. А Влияние биологически активных добавок на продуктивность и обмен веществ поросят-отъемышей / Л. А. Никанова, Ю. П. Фомичев, И. В. Гусев, В. Н. Маркелова // Зоотехния. – 2014. – №9. – С. 18-20.

Statistics

Views

Abstract - 38

PDF (Russian) - 10

Cited-By


Article Metrics

Metrics Loading ...

PlumX

Dimensions

Refbacks

  • There are currently no refbacks.

Copyright (c) 1970 Polishchuk S.A., Molyanova G.V.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies