MORPHOLOGICAL AND BIOCHEMICAL COMPOSITION OF KAZAKH WHITE BREED HEIFERS BLOOD WITH USE OF THE FEED ADDITIVE BIODARIN


Cite item

Full Text

Abstract

The research objective is improvement of the productive qualities of Kazakh white breed heifers by introducing in addition to the basic diet of different doses of feed additives BioDarin. Currently raising meats-term productivity of livestock through a full feeding is promising direction. One way of addressing this issue is the use in the diet of animals. One of the promising supplements is BioDarin. Scientific and economic experiment was carried out on the basis of JSC AIC «Alga+» Tuimazinsk district of the Republic of Bashkortostan. For the experiment there were formed 4 groups of heifers of Kazakh white breed: group I – control; group II heifers in addition to the basic diet received a feed additive in a dose of 0.5 kg per 100 kg of grain mixture, the animals of group III received 1 kg of the feed additive per 100 kg of grain mixture, peers IV groups received 1.5 kg of a grain mixture. Among the studied groups, heifers of the III experienced group receiving feed additive at a dose of 1.0 kg per 100 kg of grain mixture, had better hematological indices. In the course of the research established that the highest levels of productivity and better metabolism differed heifers, which were included in the diet a food additive BioDarin.

About the authors

Khamit Kharisovich Tagirov

Bashkir State Agrarian University

Email: tagirov-57@mail.ru
профессор; доктор сельскохозяйственных наук; зав. кафедрой; кафедра «Технология мяса и молока» The Russian Federation, Ufa

Galina Mikhaylovna Dolzhenkova

Bashkir State Agrarian University

Email: bgau@ufanet.ru
профессор; кандидат сельскохозяйственных наук; доцент; кафедра «Технология мяса и молока» The Russian Federation, Ufa

Natal´ya Vladimirovna Gizatova

Bashkir State Agrarian University

Email: natgiz@yandex.ru
ст. преподаватель; кафедра «Технология мяса и молока» The Russian Federation, Ufa

References

  1. Бозымов, К. К. Приоритетное развитие специализированного мясного скотоводства – путь к увеличению производ-ства высококачественной говядины / К. К. Бозымов, Р. К. Абжанов, А. Б. Ахметалиева, В. И. Косилов // Известия Орен-бургского государственного аграрного университета. – 2012. – Т.3, №35-1. – C. 129-131.
  2. Горлов, И. Ф. Гематологические показатели бычков казахской белоголовой породы при скармливании новых кормо-вых добавок / И. Ф. Горлов, Ю. Н. Нелепов, Е. В. Карпенко [и др.]. // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. – 2014. – №4 (36). – С. 117-121.
  3. Джуламанов, К. М. Динамика гематологических показателей тёлок герефордской породы разных типов телосложе-ния по периодам года / К. М. Джуламанов, Н. П. Герасимов // Вестник мясного скотоводства. – 2007. – Вып.60,т.I. – С. 74-79.
  4. Миронова, И.В. Влияние глауконита на гематологические показатели кастратов бестужевской породы / И.В. Мироно-ва, Х. Х. Тагиров, И. Н. Исламгулова // Вестник мясного скотоводства. – 2010. – №63(1). – С. 121-127.
  5. Косилов, В. И. Гематологические показатели тёлок различных генотипов на Южном Урале / В. И. Косилов, С. И. Мироненко, О. А. Жукова // Вестник мясного скотоводства. – 2009. – Т.1, №62. – С. 150-158.
  6. Лейбина, Т. И. Показатели крови бычков при разных ритмах фазового кормления // Известия Самарской государст-венной сельскохозяйственной академии. – 2015. – №1. – С. 171-174.
  7. Юсупов, Р. С. Гематологические показатели бычков черно-пестрой породы при применении биостимулятора Нук-леопептид / Р. С. Юсупов, Г. Г. Ибатова // Известия Самарской государственной сельскохозяйственной академии. – 2015. –№1. – С. 122-125.
  8. Вагапов, Ф. Ф. Биохимические свойства крови коров чёрно-пёстрой породы при использовании пробиотической до-бавки Биогумитель-Г / Ф. Ф. Вагапов, Р. С. Юсупов, И. В. Миронова [и др.] // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. – 2015. – № 2 (52). – С. 148-150.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2016 Tagirov K.K., Dolzhenkova G.M., Gizatova N.V.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies