INFLUENCE OF FERTILIZERS CONSEQUENCES AND MELIORANTSON WINTER WHEAT IN THE CONDITIONS OF ASKERAN REGION


Cite item

Full Text

Abstract

The purpose of research is to identify the influence of the fertilizers aftereffect and ameliorator for yield formation and quality of winter wheat grain Bezostaya 1after predecessor (potatoes) in the unirrigated soils of the Askeran region of NKR in 2011-2014. It should be noted that the winter wheat in the region is an advanced crop, but due to lack of irrigation water and the lack of rainfall is often collected by low yields. Research has established that the aftereffect of fertilizers and meliorants noticeable effect for growth, grain quality and yield formation, the amount of which depends from the application of the system of fertilizer. It is proved that more weak effect preserved when under a precursor have been made only mineral fertilizers (N90P90K90), where as potassium fertilizer was used potash (N90P90K90 option), and when on the same background was used gypsum or bentonite. If in the system N90P90K90 fertilizer (KCl) instead of KCl was used treated dacitic tuff (OTD) or on the same MM backdrop bio-fertilizer, as well as an option manure 30 t/ha + N90P90K90 (KCl), the consequence was significant. In these embodiments, the yield increase compared to control 1 (no fertilizer) was 30.2-57.2%, as compared to the control 2 (N90P90K90 option (KCl) – 10.8-30.6%. In these embodiments, the content of NPK was high in the grain: 1.90-2.15% N; 0.93-0.97% P2O5 and 0.77-0.85% K2O, whereas in the control 1 1.78% nitrogen, phosphorus – 0.69%, 0.53% potassium, and in control 2, accordingly – 1.80%, 0.81%, 0.65%.

About the authors

Sergey Karapetovich Eritsyan

Armenian National Agrarian University

доцент; кандидат сельскохозяйственных наук; доцент; кафедра «Общее земледелие» Armenia, Erevan

Narine Vladimirovna Farsiyan

Armenian National Agrarian University

соискатель; кафедра «Общее земледелие» Armenia, Erevan

References

  1. Акопян, Г. Г. Методические указания по возделыванию озимой пшеницы в Арцахе / Г. Г. Акопян, А. А. Гулян. – Степанакерт, 2007. – С. 32.
  2. Алексанян, В. А. Динамика влажности почвы под озимой пшеницей в низменной зоне НКР // Известия ГАУА. – 2011. – №24. – С. 5-7.
  3. Галстян, М. А. Экономическая эффективность минеральных и органических удобрений на севообороте зерновых и культур рядовых посевов // Информационные технологии и управление. – 2007. – №9. – С. 447-460.
  4. Галстян, С. Б. Изменение урожайности и элементов урожая озимой пшеницы сорта Безостая 1 в зависимости от периода посева и удобрений / С. Б. Галстян, В. А. Алексанян // Агронаука. – 2013. – №9-10. – С. 500-503.
  5. Ерицян, С. К. Влияние дацитового туфа на рост и урожайность озимой пшеницы в разных почвенно-климатических условиях Армении / С. К. Ерицян, М. М. Аджамоглян, Л. С. Ерицян, Т. Кеник Ричард // Известия ГАУА. – 2010. – №3. – С. 29-33.
  6. Лобода, Б. П. Применение природных удобрений на основе свободного кремнезема Хотынского месторождения цеолитов в сельском хозяйстве / Б. П. Лобода, В. М. Ходырев. – М., 2010. – 12 с.
  7. Мерзлая, Г. Е. Действие и последействие систем удобрения с использованием навоза / Г. Е. Мерзлая, А. И. Еськов, С. И. Тарасов // Плодородие. – 2011. – №3. – С. 16-19.
  8. Петриченко, В. Н. Применяйте кремнийорганические регуляторы роста / В. Н. Петриченко, С. В. Логинов // Картофель и овощи. – 2010. – №6. – С. 13-15.
  9. Петриченко, В. Н. Применяйте кремнийорганические регуляторы роста огурца / В. Н. Петриченко, С. В. Логинов // Картофель и овощи. – 2010. – №3. – С. 14.
  10. Саргсян, А. Биоудобрения ММ на основе микроорганизмов и минеральных композитов, модифицированных по новой технологии / А. Саргсян , О. Саргсян, Р. Мадоян, Р. Геворкян // Образование и наука Арцаха. – 2013. – №1-2. – С. 101-104.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2016 Eritsyan S.K., Farsiyan N.V.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies