Influence of the Spent Grains for the Fermentation Potency of the Chernozem Soil
- Authors: Rudenko EU1
-
Affiliations:
- SSTU
- Issue: No 4 (2011)
- Pages: 61-64
- Section: Articles
- URL: https://bulletin.ssaa.ru/1997-3225/article/view/23491
- ID: 23491
Cite item
Full Text
Abstract
Influence of the spent grains formed during beer production, for the fermentation potency of chernozem soil is investigated. Addition of f chernozem soils deposit spent grains varieties to activity of invertase, more than to activity of catalase. The spent grains can be applied to stimulation of soil microorganisms development.
Keywords
References
- Руденко, Е. Ю. Современные тенденции переработки основных побочных продуктов пивоварения // Пиво и напитки. - 2007. - №2. - С. 66-68.
- Вторичные материальные ресурсы пивоварения / А.П. Колпакчи, Н.В. Голикова, О.П. Андреева. - М.: Агропромиздат, 1986. - 160 с.
- Руденко, Е. Ю. Использование отходов пивоварения // Известия Самарской ГСХА. - 2007. - №4. - С. 105-107.
- Корчагин, В. А. Справочник полевода / Корчагин В. А. [и др.]. - Куйбышев: Куйбышевское книжное издательство, 1988. - 366 с.
- Хазиев, Ф. Х. Методы почвенной энзимологии. - М.: Наука, 1990. - 189 с.
- Руденко, Е.Ю. Влияние пивной дробины на биологическую активность черноземной почвы / Е. Ю. Руденко, К. М. Падерова, Е. Д. Антропова, Г. С. Муковнина // Достижения науки и техники АПК. - 2010. - №10. - С. 10-11.
- Руденко, Е. Ю. Влияние отходов пивоварения на биологическую активность черноземной почвы // Известия Санкт-Петербургского государственного аграрного университета. - 2010. - №18. - С. 37-42.