HEMATOLOGICAL PARAMETERS PUREBRED AND CROSSBRED CALVES


Cite item

Full Text

Abstract

The purpose of research is scientifically and practically prove the possibility of increasing the level of meat productivity purebred for young calves at the crossing of Black-motley cows with bulls of the breed Obrac. Research objects are the bulls of Black-motley breed and their hybrids I generation with Obrac breed. For the experience 4 groups of animals were formed: I and III – Black and white breed, II and IV – gobies Оbrac crossbreeds ½ x ½ black-and-white. Bulls of groups III and IV in the 2 months of age were castrated by open way. All experimental animals identical conditions of detention and feed have been established. To monitor the physiological state of an organism of young animals in the winter and in the blood of the summer, blood was taken from the jugular vein before feeding and watering, measured hemoglobin, alkaline reserve, the number of white blood cells, red blood cells, serum – total protein, protein fractions, calcium, phosphorus, , the activity of AST and ALT. Deviations from the physiological norm morphological parameters of blood in the experimental groups of calves during the experiment was not set. Total protein content in serum was higher in summer compared to winter. Increasing the total protein content have purebred calves was 4.1 g/l (5.3%), crossbred steers 3.3 g/l (4.2%), respectively castrates at 4.2 g/l (5.6%) and 4.9 g/l (6.5%). There is a trend increase of enzyme activity in the summer, due to a more active course of metabolism in the body during this season of the year. Purebred and crossbred young are characterized by high adaptive plasticity, as evidenced by morphological and biochemical indices of blood. All quantitative and qualitative changes in the blood were largely seasonal in nature and due to the influence of environmental conditions. Thus all interior change indicators do not go beyond the limits of the physiological norm.

About the authors

Rishat Sal'manovich Iskhakov

Bashkir State Agrarian University

Email: irs1956@mail.ru
доцент; кандидат сельскохозяйственных наук; доцент; кафедра «Технология мяса и молока» The Russian Federation, Ufa

References

  1. Гиниятуллин, Ш. Показатели роста и развития чистопородных и голштинизированных телок черно-пестрой породы / Ш. Гиниятуллин, Х. Тагиров // Молочное и мясное скотоводство. – 2011. – №3. – С. 21-23.
  2. Ибатова, Г. Г. Аминокислотный состав и технологические показатели мяса бычков черно-пестрой породы при применении стимулятора роста «Нуклеопептид» // Фундаментальные и прикладные проблемы повышения продуктивности животных и конкурентоспособности продукции животноводства в современных экономических условиях АПК РФ. – Ульяновск : Ульяновская ГСХА им. П. А. Столыпина, 2015. – С. 135-137.
  3. Ибатова, Г. Г. Изменение промеров тела молодняка чёрно-пёстрой породы выращенных при использовании стимулятора «Нуклеопептид» / Г. Г. Ибатова, Е. С. Семьянова // Материалы Юбилейной III Всероссийской науч.-практ. конф. – 2014. – №1(84). – C. 74-77.
  4. Тагиров, Х. Влияние голштинизации на мясную продуктивность помесного молодняка / Х. Тагиров, Ш. Гиниятуллин, Д. Якупова // Молочное и мясное скотоводство. – 2008. – №2. – С. 9-11.
  5. Тагиров, Х. Х. Особенности роста и развития бычков чёрно-пёстрой породы при скармливании пробиотической кормовой добавки «Биогумитель» / Х. Х. Тагиров, Ф. Ф. Вагапов // Известия Оренбургского ГАУ. – 2012. – №6(38). – С. 123-126.
  6. Тагиров, Х. Х. Экологическая безопасность говядины при включении добавки «Биогумитель» в рацион молодняка крупного рогатого скота / Х. Х. Тагиров, Ф. Ф. Вагапов, Г. Г. Ибатова // Мат. Всероссийской моло-дежной научной школы в рамках Федеральной целевой программы. – Уфа, 2012. – С. 173-175.
  7. Тагиров, Х. Х. Перспективные технологии производства мясных продуктов / Х. Х. Тагиров, Л. А. Зубаирова, А. Р. Салихов // Механизация и электрификация сельского хозяйства. – 2010. – №3. – С. 26-27.
  8. Тагиров, Х. Х. Качество мясной продукции молодняка различного генотипа и физиологического состояния / Х. Х. Тагиров, Р. С. Юсупов // Молочное и мясное скотоводство. – 2003. – №4. – С. 5-9.
  9. Тагиров, Х. Х. Мясная продуктивность бычков при скармливании им пробиотической кормовой добавки «Биогумитель» / Х. Х. Тагиров, Р. С. Юсупов, Ф. Ф. Вагапов // Известия Самарской ГСХА. – 2013. – №1. – С. 60-64.
  10. Юсупов, Р. Влияние пробиотической кормовой добавки «Биогумитель» на откормочные качества быч-ков / Р. Юсупов, Х. Тагиров, Ф. Вагапов // Молочное и мясное скотоводство. – 2012. – №7. – С. 11-13.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2016 Iskhakov R.S.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies