TRANSFORMATION OF PROTEIN AND ENERGY FOOD IN PROTEIN, AND ENERGY


Cite item

Full Text

Abstract

The purpose of research is comparative evaluation of meat efficiency Black and Motley bull-calves breed and its hybrids with Aberdeen Angus and Limousines. Scientific and economic experience I was held in SEC by Kirov Dyurtyulinsky District Republic of Bashkortostan. For the research it was formed 3 groups of 15 steers heads each. Group I was consisted of purebred bull calves of Black-motley breed in II – the Half-Blood crossbred Aberdeen Angus x Black-and-white, in the III – the Half-Blood crossbred bulls Limo´s Black-and-white. Bulls to 6 months of age were grown by hand-watering of milk, and then they were in the feedlot. To study the meat quality assessment and steers by effectively feed conversion in essential nutrients meat products held con-controlling slaughter 3 animals in each group according to the experimental scheme of 15 and 18 months. The results of the slaughter of calves suggest that age increases the mass of the carcass, the internal fat of raw and slaughter yield of animals of all groups. Increased steam carcass weight at 18 months of age compared to 15 months in animals in group I was 43.1 kg (20.2%), II – 46.7 kg (20.4%) and Group III – 55.0 kg (23.5%). At the same time supply growth rate carcasses crossbred bulls II and III groups were superior to purebred steers to 18.2 kg (7.1%) and 32.0 kg (12.5%). At 15 months of age protein conversion rate ranged from 7.46 to 7.95%, energy – from 3.62 to 3.93% in 18 months – respectively, from 7.32 to 7.86%, and 4.17 to 4.64%. At the same time the best trans-formation of the protein in the meat products had cigarette butts all groups in the 15 months of age. Crossbred young groups II and III of this indicator exceeded peer group I in 15 months at 0.49 and 0.38%.

About the authors

Rishat Sal'manovich Iskhakov

Bashkir State Agrarian University

Email: irs1956@mail.ru
доцент; кандидат сельскохозяйственных наук; доцент; кафедра «Технология мяса и молока» The Russian Federation, Ufa

References

  1. Губайдуллин, Н. Продуктивные качества чистопородных и помесных бычков / Н. Губайдуллин, Х. Тагиров, Р. Исхаков // Молочное и мясное скотоводство. – 2011. – №1. – С. 25-26.
  2. Ибатова, Г. Г. Влияние биологически активного вещества на потребление и характер использования энергии кормов у бычков черно-пестрой породы // Состояние и перспективы увеличения производства высококачественной продукции сельского хозяйства. – Уфа : Башкирский ГАУ, 2015. – С. 45-47.
  3. Ибатова, Г. Г. Биохимические показатели крови интенсивно выращенных бычков / Г. Г. Ибатова, Ф. Ф. Вагапов // Достижения химии в агропромышленном комплексе. – Уфа : Башкирский ГАУ, 2015. – С. 96-100.
  4. Ибатова, Г. Г. Хозяйственно-биологические качества бычков черно-пестрой породы выращенных с применением препарата «Нуклеопептид» / Г. Г. Ибатова, Х. Х. Тагиров // Современные направления инновационного развития ветеринарной медицины, зоотехнии и биологии. – Уфа : Башкирский ГАУ, 2015. – С. 246-249.
  5. Мамаев, И. И. Рост, развитие и гематологические показатели бычков чернопестрой породы и ее двух-, трехпородных помесей / И. И. Мамаев, Х. Х. Тагиров, Р. С. Юсупов, И. В. Миронова // Молочное и мясное скотоводство. – 2014. – №2. – С. 2-4.
  6. Масалимов, И. А. Гематологические показатели молодняка бестужевской породы и ее помесей с породой салерс и обрак / И. А. Масалимов, И. В. Миронова, Х. Х. Тагиров // Известия Самарской ГСХА. – 2012. – №1. –С.130-134.
  7. Тагиров, Х. Влияние голштинизации на мясную продуктивность помесного молодняка / Х. Тагиров, Ш. Гиниятуллин, Д. Якупова // Молочное и мясное скотоводство. – 2008. – №2. – С. 9-11.
  8. Тагиров, Х. Х. Интерьерные особенности чистопородного и помесного молодняка / Х. Х. Тагиров, Р. С. Исхаков // Перспективы и достижения в производстве и переработке сельскохозяйственной продукции. – Ставрополь : АГРУС, 2015. – С. 136-141.
  9. Тагиров, Х. Х. Биоконверсия питательных веществ и энергии корма в съедобные части тела бычками и кастратами разных генотипов / Х. Х. Тагиров, И. В. Миронова, Л. А. Гильмияров // Известия Оренбургского ГАУ. – 2011. – №30-1. – С. 108-111.
  10. Юсупов, Р. Влияние голштинизации на продуктивность коров и экологическую безопасность продукции / Р. Юсупов, Х. Тагиров, Э. Андриянова // Молочное и мясное скотоводство. – 2008. – №6. – С. 19-20.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2016 Iskhakov R.S.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies